Menü Bezárás

Az utcai támadások és vészjelzések pszichológiája

 
 

Az emberek nagy többsége rutinszerűen éli a mindennapjait, meghatározott, évezredek alatt berögzült társadalmi és vallási normák szerint. A jóléti társadalmakban élők ezen normák alapján tudatalatt is azt várják el, hogy a jó cselekedetekre pozitív választ kapnak, a rossz cselekedetekre pedig negatívat. Ebből következik azon elvárásunk is, hogy a rossz dolgok is csak rossz emberekkel történhetnek és a rossz cselekedetekre – az igazságos társadalomba vetett hitünk alapján – büntetés lesz a válasz.  

IMG_3968

Nagy Gergő Attila

IMG_3962

Szakszon Gábor

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bárhol, bármikor, bármi

Az emberek többsége általánosságban a „jók” csoportjába sorolja magát, s nem feltételezzük, hogy velünk is bármikor, bárhol történhet rossz dolog. Ez befolyásolja azt is, hogy adott esetben hogyan reagálunk egy vészhelyzeti szituációban, sok esetben még gondolati szinten sem készülünk fel azokra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Egy támadás  – az esetek többségében –  hirtelen és váratlanul történik, ilyen kiemelten stresszes szituáció esetén nem ugyanúgy reagálunk és hozunk döntéseket, mint a normális, megszokott életünk során. Ezen cselekvésbénult állapotban akár le is fagyhatunk, még az is, aki egyébként azt gondolja, hogy képes a védekezésre egy ilyen helyzetben.

ai_termek_32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Megtámadott személyek beszámolói alapján látható, hogy a támadásra ők sem számítottak, az váratlanul érte őket. A támadás és az amiatt jelentkező félelem hatására mozgásuk annyira szétesett, hogy még a telefonjukat sem merték elővenni, hogy tárcsázva a segélyhívó számot hívják.

Mit mond a szakember?

A vészhelyzetben lévő személy ösztönösen cselekszik, összetett, hosszabb reakcióval járó mozgásformák kivitelezése akadályokba ütközik, hiszen a stressz az nagy mértékben beszűkíti a figyelmi fókuszt. Az automatikus figyelmi fókusz fenntartásának képességéből adódóan többnyire ösztönös reakciók, mint a futás, ütés és kiáltás, vagy a szituációtól nem idegen, ösztönös mozgásforma, mint a lábdobbantás lenne kivitelezhető. *

 

„…megvizsgálva a vészhelyzetben történő jelzések leginkább alkalmazható és optimális módját, a lábbal történő jelzés, úgy, mint a dobbantás tűnik a leginkább megfelelőnek.”

* https://www.evoaid.com/wp-content/uploads/2020/09/dobbantás-szakvélemény.pdf
ai_termek_1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mit érdemes tennünk?

A legjobb védekezés a megelőzés, hiszen egy esetleges támadást a legjobb elkerülni, de érdemes felkészülni arra, hogy mit tennénk egy bekövetkezett támadás esetén, s azt hogyan reagálnánk le. A felkészülés mellett az növelheti leginkább az önbizalmat ilyen kritikus helyzetben, ha tudjuk, hogy a segítség úton van.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hogy kérhetünk segítséget, ha ilyen limitáltak a lehetőségek?

A helyzet itt sajnos még tovább bonyolódik! Vészhelyzeti jelzések tekintetében nemcsak azt kell figyelembe venni, mi az, ami kivitelezhető emberi oldalon, hanem mi az, ami megvalósítható technológiai oldalon. Mindenható megoldások márpedig nem léteznek!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elérhető megoldások

Elérhetőek pánik gombos alkalmazások, melyek felgyorsítják a vészjelzési folyamatot, hiszen nem kell tárcsázással bajlódni. Viszont elő kell venni a telefont, manuális interakció is szükséges, aminek kivitelezése egy fizikai fenyegetés, támadás során eléggé életszerűtlen.

Kaphatók pánik gombos viselhető/vagy hozzáadott eszközök is, melyeket a zsebben, övön, nyakban stb. tartva hívhatunk segítséget a bajban. Ezekkel már úgy lehet jelezni egy támadást, hogy nem kell elővenni a telefont a vészjelzéshez. Viszont igazodnunk kell a viselésükhöz, illetve többletköltséggel járnak, mindamellett a töltésükre is oda kell figyelni.

A világon egyetlen olyan megoldás létezik, amely által kézi beavatkozás nélkül, ösztönösen kivitelezhető mozdulat vezérléssel lehet vészjelzést leadni a mobiltelefonon keresztül. A technológia egy magyar találmány, melyet nemzetközi szabadalmi bejelentés óta előzetes oltalom véd. Nincs szükség semmilyen hozzáadott eszközre, csak az okostelefonra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Az EvoAId Guarding Beats technológia segítségével a vészjelzés leadható kéz, vagy lábdobogással úgy, hogy közben a telefon a zsebben vagy a táskában van. Így valós időben, azonnal indulhat meg a segítség, ami akár életet is menthet.

A technológia piaci bevezetés előtt áll és hozzáadott szolgáltatás keretében elérhető, olyan vagyonvédelmi vállalatoknál, mint az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt., Nyugalom Biztonsági és Vagyonvédelmi Kft., R.I.M.I. Magyarország Kft. és a Közbiztonsági és Biztonsági Szolgálat Nonprofit Kft.

Tudjon meg még többet a termékről: